Ezt a sós rágcsálnivalót egy kicsit talán macerás elkészíteni, de a végeredmény igen mutatós és a kész alkotással még néhány elismerő bókot is begyűjthetünk. Az elkészítési idő kb. 1 és fél óra.
- 1 kg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás (vagy helyette sárgára színező fűszer- curry, kurkuma, sáfrány)
- 3-4 kiskanál só
- 3 dl olaj
- 3dl fehér bor
- 3-4 kanál tejföl
- őrölt pirospaprika
- szezámmag vagy kömény, mák, stb.... (amihez éppen kedvünk van, vagy található otthon)
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összekeverjük. (Ha úgy érezzük egy kissé még kemény vagy szét akar esni a tészta, rakhatunk még hozzá plusz tejfölt, vagy olajat.) Az egészet nyújtódeszkára rakjuk és kb. 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Igyekezzünk minél szögletesebbre formázni. Az egyik felét beszórjuk pirospaprikával és belesimítjuk kézzel a tésztába, hogy mindenhol egyenletesen fedje. Megfordítjuk és a másik felét bekenjük tojással vagy "sárga fűszerlével" és utána megszórjuk maggal. Ha végeztünk, akkor csíkokra vágjuk (én kb. 20 cm hosszúra és 1,5 cm szélesre csináltam) és a két végénél fogva megcsavarjuk ( 4-szeri csavarást ajánlanék, mivel kissé visszaugrik majd, ha belehelyezzük a tepsibe). Előmelegített sütőbe (250 fok), sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Vegyük vissza a hőfokot kb.180 fokra. (Sütésnél figyeljünk arra, hogy a pirospaprika ne égjen meg.) Nagyjából 15-20 perc alatt elkészül.
(Ez a mennyiség kb. 3 nagyobb tepsi sós rágcsát eredményez.)
Tipp: A tojással való kenegetés helyett használhatunk kurkumát, curry-t vagy sáfrányt. Mindhárom fűszer sárgára színezi a tésztát. Egy kis edénybe szórjuk a fűszert, majd kis adagokban tejjel vagy vízzel higítsuk fel és keverjük csomómentesre. Ezzel a módszerrel ugyanolyan szép sárgás lesz a tésztánk sütés után és jól tapadnak rá a magok, mintha tojással tennénk ugyanezt.
Az alap receptre itt találtam:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&kat=2107&n=faciendum&blog_kategoria=s%F3s%20s%FCtik
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése