2015. január 20., kedd

Sörösdobozból mécsestartó 1






Ezt az ötletet már régebben kipróbáltam, de még mindig nagyon jónak találom, ezért gondoltam megosztom én is, annak ellenére, hogy több helyen megtalálható az elkészítési módja. A legegyszerűbb forma elkészítése nem tart sok ideig, ráadásul az alapanyag beszerzése a felnőtteknek kellemes időtöltést nyújthat...
(Kisgyerekeknek nem ajánlott az elkészítése, mivel a használt eszközök és a doboz levágott pereme esetleg sérülést okozhat.)

Hozzávalók:
- Sörösdoboz
- Olló, sniccer
- Vonalzó
- Cellux
- Alkoholos filc
- Papír


Elkészítés:

1.
A sörösdoboz tetejét levágjuk egyenesre.
Tipp: Én először a doboz tetejénél egy "bemetszést" ejtettem a sniccerrel. (Csak óvatosan!) Utána ollóval folytattam a vágást. Amikor megszabadultam a doboz tetejétől, már sokkal könnyebben és egyenesebben lehetett szépre vágni a peremet az ollóval. Ha biztosra akarunk menni az egyenességet illetően, akkor be is rajzolhatjuk a vonalat vágás előtt. (Egy papírcsíkot ragasztunk körbe és a papír pereme mentén megrajzoljuk a vonalat alkoholos filccel.)





2.
Elkészítjük a beosztásokkal a papírcsíkot. (Ez fog segíteni abban, hogy egyenlő vastagságú csíkok szülessenek.) A papír mérete: 2,5 cm széles, 21 cm hosszú. 1,5cm-ként jelzéseket húzunk rá. A papírcsíkot végül a doboz közepére felragasztjuk két végénél, körben. A jelöléseket követve alkoholos filccel jelöljük a pontokat a dobozon (alul és felül is).
Tipp: Lesz egy kis eltérés a paírcsík két végének összeérésekor. Itt most "csalnunk kell" egy kicsit!!! Simán megfelezzük a távot és középre húzzuk a vonalat. (A képen kék szaggatott vonallal jelölve.)





3.
A papírcsík leszedése után, a jelölések mentén ollóval felvágjuk a doboz oldalait. A vágások lehetőleg minél egyenesebbek legyenek és egészen a doboz aljáig, "ütközésig" érjenek le.





4.
A következő lépésben a felvágott csíkok végét visszahajtjuk kb. 0,5cm-t. Így kapjuk meg a rögzítéshez a "kampókat".  Itt is érdemes ügyeskedni, hogy egyenes maradjon a a csík vége a visszahajtások ellenére is.





5.
Megfogjuk az egyik tetszőleges csíkot, ívesen behajtjuk és beakasztjuk kívülről a kampós végét a 3. bevágásunkba (órával ellentétes irányba haladjunk). A közvetlenül (jobbra) mellette lévő csíkkal is így járunk el. (A kis kampó így az előző csík kampója mellé kerül, a következő bevágásba). Így folytatjuk tovább, amíg minden csíkkal nem végeztünk.




6.
Utolsó lépésként a kis kampókat belülről még újra nyomjuk össze, hogy szorosabban akadjanak a bevágásokba. Ezzel el is készült a mű. Mehet bele a mécses.
Tipp 1: A sörösdoboz alja, ahová a mécses kerül egy kissé domború. Ahhoz, hogy ne mocorogjon a mécses, például celluxból egy kis hengert formázhatunk és a domborulatra ragaszthatjuk. Ha így helyezzük rá a kis teamécsest, nem fog elmozdulni középről.
Tipp 2: A mécses dekorálásához további mód is akad. Például kis kavicsokkal is kibélelhetjük, ahogy itt is láthatjuk: www.hobbycenter.hu/Evszakok/ives-mecsestarto-soeroesdobozbol.html. De használhatunk dekorkavicsot is. Esetleg teamécses helyett megfelelő átmérőjű gömbgyertyát, hengergyertyát is belerakhatunk a mécsestartóba.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése