2015. január 24., szombat

Sörösdobozból mécsestartó 2





Készítése már több időt igényel, mint az egyszerű alapforma, aminek leírását előző bejegyzésemben megtalálhatjátok (bk-create.blogspot.hu/sorosdobozbol-mecsestarto-1). Több helyen látható kép a bonyolultabb mécsesről, de elkészítési módjával eddig nem találkoztam a neten.
(Kisgyerekeknek nem ajánlott az elkészítése, mivel a használt eszközök és a doboz levágott pereme esetleg sérülést okozhat.)

Hozzávalók:
- Sörösdoboz
- Olló, sniccer
- Vonalzó
- Cellux
- Alkoholos filc
- Papír
- Vékony drót


Elkészítés:

1.
A sörösdoboz tetejét egyenesre vágjuk.
Tipp: Én először a doboz tetejénél egy "bemetszést" ejtettem a sniccerrel. (Csak óvatosan!) Utána ollóval folytattam a vágást. Amikor megszabadultam a doboz tetejétől, már sokkal könnyebben és egyenesebben lehetett szépre vágni a peremet az ollóval. Ha biztosra akarunk menni az egyenességet illetően, akkor be is rajzolhatjuk a vonalat vágás előtt. (Egy papírcsíkot ragasztunk körbe és a papír pereme mentén megrajzoljuk a vonalat alkoholos filccel.)




2.
Elkészítjük a beosztásokkal a papírcsíkot. (Ez fog segíteni abban, hogy egyenlő vastagságú csíkok szülessenek.) A papír mérete: 2,5 cm széles, 21 cm hosszú. 1,5 cm-ként jelzéseket húzunk rá. A papírcsíkot végül a doboz közepére felragasztjuk két végénél, körben. A jelöléseket követve alkoholos filccel jelöljük a pontokat a dobozon (alul és felül is).
Tipp: Lesz egy kis eltérés a paírcsík két végének összeérésekor. Itt most "csalnunk kell" egy kicsit!!! Simán megfelezzük a távot és középre húzzuk a vonalat. (A képen kék szaggatott vonallal jelölve.)




3.
A papírcsík leszedése után, a jelölések mentén ollóval felvágjuk a doboz oldalait. A vágások lehetőleg minél egyenesebbek legyenek és egészen a doboz aljáig, "ütközésig" érjenek le. Ha készen vagyunk, saccra ketté vágjuk középen a csíkokat (lényegében megfelezzük őket, így kapunk 28 db vékony csíkot). 




4.
Most szükségünk lesz a vékony drótra. 7 db, kb. 12 cm-es hosszúságú darabot vágunk. A doboz csíkjaiból 4 db egymás melletti csíkot enyhén kihajtunk, összefogunk, a két-két csíkot egymás felé fordítva (a képeken látható módon). A dróttal körbetekerjük az egészet. 
Az eljárást megismételjük az összes csíkkal, így kapunk 7 db, 4-es "egységet". Figyeljünk arra, hogy kb. egyforma helyen legyen az összekötözés mindenhol.




5.
Most ismét 7db, kb. 12 cm hosszú darabot vágunk a drótból. Két csíkvéget összefigunk két másik, szomszédos oldalon lévő csíkvéggel. Dróttal összekötjük őket. Megismételjük az eljárást, míg mindenhol nem végeztünk a kötözéssel.




6.
Amikor végeztünk, a kiálló/maradék csíkvégeket "eldolgozzuk". Rátekerjük egyesével a csíkokat egy vékony hengeres tárgyra. Legvégül igazíthatunk az egész szerkezeten kézzel, ha elcsúszott volna a forma itt-ott....és ezzel készen vagyunk, mehet bele a mécses...
Tipp: Én egy golyóstoll betétjét használtam, a vékonyabb végére tekertem a csíkmaradékokat.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése